Ten artykuł jest również dostępny w:

Wizyta grupowa

Wizyta grupowa


Wizyta grupowa to typ wizyty przeznaczony dla 2 lub więcej klientów jednocześnie. Wykorzystywana jest przede wszystkim do zajęć grupowych, takich jak ćwiczenia grupowe, lekcje, kursy, seminaria lub wykłady.


Jak utworzyć wizytę grupową

Wizytę grupową najpierw tworzy się jako usługę, a następnie planuje się ją w kalendarzu na konkretny termin lub jako wydarzenie cykliczne z wcześniej ustawionym interwałem.


Instrukcja:

  1. W kalendarzu kliknij strzałkę obok przycisku + NOWA WIZYTA.
  2. Wybierz opcję DODAJ WIZYTĘ GRUPOWĄ.
  3. Wybierz usługę, therapist, pomieszczenie oraz uzupełnij termin.
  4. W razie potrzeby ustaw powtarzalność (np. 1× w tygodniu).
  5. Potwierdź przyciskiem ZAPISZ.







W ten sposób wizyta grupowa zostaje utworzona.
Jeśli masz aktywne rezerwacje online, wizyta automatycznie pojawi się w systemie rezerwacji, a klienci będą mogli zapisywać się samodzielnie.



Dodawanie klientów do wizyty grupowej


Jeśli korzystasz z rezerwacji online

Klienci zapisują się sami poprzez system rezerwacji.


Jeśli nie korzystasz z rezerwacji online

Klientów należy dodawać ręcznie:

  1. W kalendarzu kliknij konkretną wizytę grupową.
  2. Otworzy się szczegół wizyty.
  3. Dodaj klienta, wybierając go z kartoteki.
  4. Po dodaniu klienta możesz rozliczyć jego udział za pomocą przycisku po prawej stronie ceny usługi.




Anulowanie wizyty grupowej


Anulowanie całej wizyty (therapist / recepcja)
  1. W kalendarzu otwórz szczegół wizyty grupowej.
  2. Kliknij przycisk USUŃ.


Po usunięciu wszyscy zapisani klienci automatycznie otrzymają e-mail z informacją o anulowaniu. Warunki anulowania w tym przypadku nie mają zastosowania – płatności są zwracane wszystkim klientom (w przypadku abonamentów i karnetów automatycznie, w pozostałych przypadkach wystawiany jest dokument korekty).


Anulowanie udziału pojedynczego klienta


Klient anuluje telefonicznie (przez recepcję / therapist)


Udział klienta anulujesz, klikając ikonę kosza obok jego nazwiska w szczegółach wizyty grupowej.
W okresie bezpłatnego anulowania: jeśli klient zapłacił i anuluje w terminie, zwracana jest pełna kwota. Wystawiany jest dokument korekty, a w przypadku abonamentów i karnetów zwrot odbywa się automatycznie. Klient otrzyma e-mail z informacją o anulowaniu udziału.
Po terminie anulowania: wystawiany jest dokument korekty (jeśli opłata za anulowanie jest niższa niż cena wizyty i coś jest zwracane). Klient otrzyma e-mail z informacją o anulowaniu udziału.


Klient anuluje przez link w e-mailu


Klient może samodzielnie anulować swój udział za pomocą linku w zaproszeniu e-mail. Po anulowaniu zostaje automatycznie usunięty z wizyty grupowej.
W okresie bezpłatnego anulowania: obowiązują warunki anulowania, wystawiany jest dokument korekty (w przypadku karnetów i abonamentów zwrot odbywa się automatycznie). Therapist otrzyma powiadomienie o anulowaniu, a klient e-mail z potwierdzeniem.
Po terminie anulowania: naliczana jest opłata za anulowanie, wystawiany jest dokument korekty (jeśli opłata za anulowanie jest niższa niż cena wizyty i coś jest zwracane). Therapist otrzyma powiadomienie o anulowaniu, a klient e-mail z potwierdzeniem.




Fyzion umożliwia przy wizytach grupowych pracę z tzw. listą rezerwową. Dzięki temu można efektywnie zapełniać zwolnione miejsca w przypadku anulowania udziału klienta.

Aktualizowane na: 28/04/2026

Czy ten artykuł był pomocny?

Podziel się swoją opinią

Anuluj

Dziękuję!